Lifehacks

Wat is de oorzaak van de overgang?

Wat is de oorzaak van de overgang?

Wanneer de voorraad eicellen in de eierstokken afneemt, wordt er ook minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. Dit is het begin van de overgang. De eerste uiting van de overgang is meestal een verandering van de menstruaties. Er kunnen typische overgangsklachten optreden, zoals opvliegers en transpiratieaanvallen.

Waar heb je last van in de overgang?

Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Ook kan de overgang zorgen voor een onrustig gevoel, depressieve gevoelens en vergeetachtigheid.

Wat zijn de symptomen van de overgang?

Overgangsklachten als opvliegers, zweetaanvallen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, botontkalking, stemmingswisselingen en het droger worden van de vagina nemen hierdoor af. Deze hormonen worden alleen voorgeschreven als uw klachten ernstig zijn en uw dagelijks functioneren beperken.

Wat zijn de meest voorkomende klachten bij de overgang?

Symptomen van de overgang

  • Plasklachten;
  • Droogheid van de vagina;
  • Moeheid of juist gejaagdheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen;
  • Spierpijn of pijn aan de kleine gewrichten;
  • Duizeligheid of vergeetachtigheid;
  • Depressieve stemmingen.

Hoe weet je of je in de overgang zit zonder baarmoeder?

Voor vrouwen zonder baarmoeder is deze dag niet vast te stellen. Het is dan überhaupt moeilijker te bepalen wanneer je in de overgang gekomen bent. Op grond van klachten wordt dat meestal geschat. “De menopauze is de dag van je laatste menstruatie.”

Wat kan je doen tegen de overgang?

Met een natuurlijke aanvulling van progesteron ontstaat er een betere balans van de hormonen. Naast medicatie kunnen supplementen de overgangsklachten verminderen. Bepaalde vitamines en mineralen hebben voordelen tijdens de overgang, zoals vitamine E en C, calcium en magnesium.

Wat zijn opvliegers in de overgang?

Over opvliegers Opvliegers zijn een plotselinge golf van warmte in je lichaam. Opvliegers kunnen dertig seconden tot enkele minuten duren en komen voor bij vrouwen in de overgang. Ze kunnen samen voorkomen met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen en zweten.

Wat te doen in de overgang?

Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten?

  1. Eet gezond en probeer op je gewicht te letten.
  2. Zorg voor voldoende kalk om de kans op osteoporose te verkleinen; drink dus melk, eet kaas, yoghurt en koolsoorten.
  3. Probeer regelmatig lichaamsbeweging te nemen waarbij de botten belast worden.

Wat is het beste middel tegen de overgang?

Gabapentine zorgt ervoor dat de opvliegers minder heftig zijn en minder vaak voorkomen. Antidepressiva werken alleen tegen de opvliegers en zweetaanvallen en niet tegen andere overgangsklachten. Ze verminderen de ernst en de frequentie van de opvliegers.

Share this post