Lifehacks

Is dikke voeten gevaarlijk?

Is dikke voeten gevaarlijk?

Patiënten met dikke voeten zijn vaak bezorgd dat er ‘iets met het hart is’ of vragen om diuretica. Dat is meestal niet nodig. De oorzaak is doorgaans onschuldig, maar het is de kunst om deze te onderscheiden van de ernstige aandoeningen. Bij het verstrijken van de normale enkelcontouren spreken we van ‘dikke voeten’.

Wat kan de oorzaak zijn van dikke voeten en benen?

Als de bloedvaten in uw benen het bloed niet goed afvoeren naar uw hart, kan zich vocht ophopen in uw voeten, enkels en onderbenen. Het verzamelt zich door de zwaartekracht op de laagste plek. Ook een verminderde pompfunctie van het hart, of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.

Wat is de oorzaak van dikke benen?

Als u veel zit of staat, is de spierpomp in de kuiten die het bloed van de benen via het veneuze systeem terug naar het hart voert niet langer doeltreffend. Het bloed verzamelt zich in de aderen. Hierdoor lekt vloeistof weg naar het omgevende weefsel en zwellen de benen op.

Wat helpt tegen zware voeten?

10 tips tegen zware en vermoeide benen

 1. Denk aan je houding.
 2. Kies voor een gezonde levensstijl.
 3. Zorg voor voldoende beweging.
 4. Neem regelmatig een wisseldouche.
 5. Loop eens vaker op blote voeten.
 6. Vermijd hoge hakken.
 7. Leg je benen regelmatig omhoog.
 8. Draag geen te strakke kleding.

Welke medicijnen veroorzaken dikke voeten?

Er zijn nog meer medicijnen en behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat je dikke voeten krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld ibuprofen, chemotherapie, behandelingen tegen de ziekte van Parkinson, hartmedicijnen en medicijnen tegen epilepsie.

Waarom krijg je dikke voeten bij warm weer?

Podotherapeut Lotte Haverkorn van RondOm Podotherapeuten legt uit hoe dat kan. “Dikke voeten ontstaan doordat bloedvaten wat meer open gaan staan door het warme weer. Er stroomt daardoor wat meer bloed naar je handen en voeten. Door het natuurlijke zwaartepunt blijft er in de voeten wat meer vocht hangen.”

Hoe voorkom je dikke enkels?

Opgezwollen voeten en enkels voorkomen bij warm weer

 1. Knellende schoenen. Wanneer het lichaam warmte niet goed kwijt kan, wordt vaak meer vocht vastgehouden.
 2. Tips om verdikkingen te voorkomen.
 3. Drink voldoende water.
 4. Blijf in beweging.
 5. Voorkom lang staan.
 6. Doe oefeningen.
 7. Pas op met uw zoutinname.
 8. Let op uw zithouding.

Wat moet ik doen met vocht in mijn benen?

Wat te doen tegen vochtophoping in uw lichaam?

 1. Tip 1: Het dragen van elastische kousen.
 2. Tip 2: Blijf voldoende bewegen.
 3. Tip 3: Leg u benen wat hoger.
 4. Tip 4: Juiste voeding en voldoende water.
 5. Tip 5: Gebruik van voetmassage apparaat.
 6. Tip 6: Neem wisseldouches.

Wat te doen bij dikke benen?

Er blijft een ‘putje’ in uw been staan als u op de huid drukt. Zwachtelen en meer bewegen zijn de belangrijkste maatregelen. Als de zwelling is verdwenen, kunt u elastische kousen gaan dragen. Er zijn geen medicijnen die de werking van de aderen verbeteren.

Wat moet je doen tegen zware benen?

Wat te doen tegen vermoeide en zware benen?

 1. Denk aan je houding. Vermijd langdurig staan of zitten in dezelfde houding.
 2. Masseer je benen met een aangepaste gel. Ook door je benen een of meerdere keren per dag te masseren, stimuleer je de bloedcirculatie.

Share this post