Useful tips

Wat opsporen met botscan?

Wat opsporen met botscan?

Met een botscan kunnen eventuele goedaardige (bijvoorbeeld artrose (ook wel gewrichtsslijtage genoemd), ontstekingen of botbreuken) of kwaadaardige aandoeningen (zoals metastasen/uitzaaiingen en tumoren) van bot en gewricht opgespoord worden.

Wat is een nucleaire botscan?

Bij een botscan maken we beelden van uw skelet, dus van uw botten en gewrichten. Op deze beelden kunnen we mogelijke afwijkingen zien. Een botscan heet ook wel een skeletscintigrafie. Voor de scan gebruiken we gammacamera en een klein beetje radioactieve vloeistof.

Wat gebeurt er bij een botscan?

Voor de botscan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in de arm. De stof maakt de botten en de afwijkingen erin zichtbaar op de foto’s. Het duurt een tijdje voordat de stof in de botten zit: 3 tot 4 uur. Daarna maakt de arts de foto’s.

Wat betekenen de hotspots op een botscan?

Op de plaatsen waar de concentratie opgehoopte tracer hoger is, hot spots genoemd, is waarschijnlijk sprake van verhoogde botopbouw. Deze botopbouw komt meestal voor wanneer er sprake is van herstel na botletsel. Ook plekken met lage concentratie tracer (cold spots) worden zichtbaar.

Hoe gevaarlijk is een botscan?

Is het onderzoek gevaarlijk? Nee, je kunt gerust zijn. De gebruikte radioactieve stoffen zijn in de streng gecontroleerde toegediende dosis niet schadelijk. De hoeveelheid straling komt overeen met een klassiek radiografisch onderzoek.

Is een hernia te zien op een botscan?

Een MRI scan wordt gemaakt om de weke delen van het lichaam te kunnen zien (bv. om een hernia te kunnen constateren). De botscan bij het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek wordt genomen om een beeld te krijgen van de conditie van de wervelkolom. Dus waar zijn de afwijkingen in de wervelkolom die pijn veroorzaken.

Hoe lang wachten op uitslag botscan?

De wachttijd is afhankelijk van het type onderzoek en varieert meestal van een half uur tot 5 uur (uitzonderlijk 24u). Wanneer er een wachttijd is voor je onderzoek, dan krijg je bij het maken van de afspraak twee verschillende tijdstippen mee.

Wat is het verschil tussen een botscan en een PET scan?

Een botscan of -scintigrafie is een isotopisch onderzoek en is op hetzelfde principe gebaseerd als de PET-scan. Er wordt dus een zwakke radioactieve stof (isotoop) in het lichaam gespoten. Die stof hecht zich vast in zones met verhoogde stofwisseling, zoals tumoren en botmetastasen.

Doet een botscan pijn?

Dit onderzoek is niet pijnlijk en weinig belastend. De gebruikte radioactieve stoffen zijn in de streng gecontroleerde dosis niet schadelijk. De hoeveelheid straling komt overeen met een klassiek radiografisch onderzoek. De toegediende stoffen zijn niet giftig of slaapverwekkend.

Hoe duur is een botscan?

Een total bodyscan (MRI) van de belangrijkste organen en bloedvaten kost ongeveer 1.000 euro. Als daar nog extra onderzoeken bijkomen, zoals een hartonderzoek, onderzoek van de huid en en laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting, kan daar nog eens 400 tot 600 euro bijkomen.

Kan je hernia zien op RX?

Met een RX-foto kan men wel geen hernia of uitstulping van de tussenwervelschijf evalueren, daar zijn andere technieken beter voor, zoals MRI.

Hoe kan je een hernia zien?

In de meeste gevallen zal het mogelijk zijn om met een MRI de diagnose hernia te stellen, want met de MRI wordt de hernia zichtbaar, en ook de beknelling van de zenuwwortel. Op de MRI-foto is te zien hoe de uitpuiling van de tussenwervelschijf naar achteren toe de zenuw beknelt.

Share this post