Lifehacks

Hoe is het onderwijs in Suriname?

Hoe is het onderwijs in Suriname?

Onderwijs wordt in Suriname zowel aan staats- als aan particuliere scholen gegeven. De leerplicht is van 7 tot 12 jaar. In het kader van de uitbreiding naar het 11-jarige basisonderwijs is de Surinaamse overheid begonnen met het wijzigen van de leerplicht. Nederlands is de voertaal in het onderwijs.

Hoe laat stoppen de scholen in Paramaribo?

Een schooldag begint om 08.00 uur en eindigt om 12.30 uur voor de leerlingen van klas 1 en 2 van de lagere school; voor de overigen om 13.00 uur.

Wat is havo in Suriname?

Het havo: het hoger algemeen vormend onderwijs. Het bereidt de leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs. Vanuit het havo kan men ook naar het vwo in leerjaar 14.

Wat voor scholen zijn er in Suriname?

Het onderwijs in Suriname wordt onderverdeeld in primair onderwijs, secundair onderwijs en tertiair onderwijs. Het primair onderwijs is het Gewoon lager Onderwijs ( G.L.O.) oftewel de basisschool.

Hoeveel basis scholen zijn er in Suriname?

Er zijn zo’n 350 basisscholen in Suriname. Met basisscholen bedoelen we scholen voor kleuter- en lager onderwijs. De meeste basisscholen liggen in de hoofdstad Paramaribo en in de omliggende districten (kustgebied). In het binnenland zijn er zo’n 80 scholen.

Wat voor niveau is vwo?

Havo en vwo Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt vijf jaar, vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt zes jaar. De eerste drie jaar volgen kinderen hier een breed pakket aan vakken, zoals wiskunde, aardrijkskunde, biologie, Engels en Nederlands.

Hoe laat komen kinderen uit school?

De meeste basisscholen hanteren nog het traditionele schooltijdenmodel: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur, de schooldag eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig.

Hoe laat mag school beginnen?

Je schooldag mag ten vroegste om 8 uur beginnen, dus niet eerder. Hij eindigt ten vroegste om 15 uur en ten laatste om 17 uur. De school kan op dit dagschema wel een afwijking of een uitzondering aanvragen, maar dit gebeurt niet zo vaak.

Wat is de mulo?

(Meer) uitgebreid lager onderwijs, afgekort mulo (ook ulo), was in Nederland en is in Suriname een schooltype na de lagere school. Deze schoolvorm ontstond ten gevolge van de onderwijswet van 1857 en werd afgeschaft na de invoering van de Mammoetwet in 1968.

Wat is mbo in Suriname?

NATIN diploma Vergelijkbaar met: een mbo-diploma niveau 3 of 4 (NLQF 3 of 4/EQF 3 of 4). Soort onderwijs: middelbaar beroepsonderwijs.

Welk niveau is secundair onderwijs?

2: 1e graad secundair onderwijs of 2e graad specialiserend secundair onderwijs. 3: 2e graad niet-specialiserend secundair onderwijs of 3e graad specialiserend secundair onderwijs (BSO) 4: secundair onderwijs (ASO of TSO) 5: hoger beroepsonderwijs, gegradueerde (voorheen HBO5)

Wat valt onder basisschool?

Kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud gaan naar de basisschool. In de basisschool zijn de vroegere kleuterschool en lagere school samengevoegd (sinds 1985). Kinderen zitten samen in een klas. Een bevoegde leerkracht geeft les in onder andere taal, rekenen en wereldoriëntatie.

Share this post