Lifehacks

Wat zijn de symptomen van een longembolie?

Wat zijn de symptomen van een longembolie?

Wat zijn de verschijnselen van een longembolie?

  • U wordt kortademig, u gaat sneller ademen.
  • Ademen doet pijn (op de borst of in de bovenrug).
  • Het kan zijn dat u slijm met een beetje bloed ophoest.
  • U kunt hartkloppingen krijgen.

Kan longembolie vanzelf overgaan?

‘ Omdat een longembolie vaak vanzelf verdwijnt, zijn andere medicijnen meestal niet nodig. ‘Alleen als iemand een levensbedreigende longembolie heeft, wordt soms een medicijn gegeven dat het stolsel echt laat oplossen. Dit heet trombolyse.

Hoe lang blijft longembolie?

Herstel bij een longembolie Hoe lang hangt af van de ernst en de oorzaak van de longembolie. Vaak duurt het tussen drie en twaalf maanden. In sommige gevallen moet u de bloedverdunners altijd blijven gebruiken. Bijvoorbeeld als u meerdere longembolieën heeft gehad.

Hoe lang niet werken na longembolie?

Hoe lang, dat wordt bepaald in overleg met uw behandelend arts. Meestal is dat 3 tot 6 maanden, maar soms ook voor een langere periode. Dit hangt van de oorzaak, en of u voor de eerste keer of al vaker een longembolie of trombose heeft gehad.

Hoe weet je of je trombose hebt?

Trombose in uw been kan de volgende verschijnselen geven: Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen, en wordt vaak ook rood en warm. Dit kan plotseling gebeuren of binnen een paar dagen.

Wat kun je doen tegen longembolie?

Zo verklein je het risico

  1. Zorg voor voldoende beweging.
  2. Rook niet en voorkom meeroken.
  3. Leef gezond: gezond gewicht, gezonde voeding en voldoende beweging helpen.
  4. Drink voldoende, het liefst water.
  5. Maak je lange reizen? Zorg dan steeds voor beweging.
  6. Moet je langere tijd zitten?
  7. Gebruik je de anticonceptiepil?

Hoe lang bloedverdunners na longembolie?

Na een longembolie moet u nog minimaal een paar maanden bloedverdunners blijven gebruiken. De arts bepaalt wanneer u kunt stoppen met de bloedverdunners.

Hoe verdwijnt longembolie?

Bij een longembolie blokkeert een bloedstolsel je longslagader. Je lichaam ruimt het stolsel meestal zelf op. Maar het risico bestaat dat het bloedstolsel zich uitbreid of dat er nieuwe stolsels ontstaan. Daarom word je behandeld met bloedverdunners.

Kun je doodgaan aan longembolie?

Een longembolie kan dodelijk zijn. Een snelle reactie en behandeling is dan ook gewenst. Als je eenmaal een longembolie hebt gehad, is de kans op een volgende longembolie groter.

Hoe snel werken bloedverdunners bij longembolie?

Vaak duurt het tussen drie en twaalf maanden. In sommige gevallen moet je de bloedverdunners altijd blijven gebruiken, bijvoorbeeld als je meerdere longembolieën hebt gehad.

Hoe ernstig is een longembolie?

Deze complicatie na een longembolie kan ernstige gevolgen hebben. De vernauwing door het vastgegroeide stolsel kan hoge bloeddruk in de longslagader veroorzaken. Dat is gevaarlijk voor je longen en je hart, en uiteindelijk ook voor je leven. Veel patiënten zijn te laat voor een operatie.

Share this post