Useful tips

Hoeveel gewonden door vuurwerk 2021?

Hoeveel gewonden door vuurwerk 2021?

Het totaal aantal vuurwerkletsels dat tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is gezien op een SEH-afdeling of een huisartsenpost bedraagt bijna 400. Op 31 december 2020 en 1 januari 2021 zijn 108 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor vuurwerkletsel.

Hoeveel slachtoffers legaal vuurwerk?

Van de 1300 gewonden is afgelopen jaar in 418 gevallen geregistreerd door welk vuurwerk ze werden geraakt. Bij 53 procent ging het om legaal siervuurwerk, 21 procent werd geraakt door de knallers die dit jaar verboden zijn.

Hoeveel gewonden door vuurwerk 2019?

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn er 385 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis.

Welke gevaren zijn er bij het afsteken van vuurwerk en welke verwondingen hebben vuurwerkslachtoffers?

Van de slachtoffers die zich bij de ziekenhuizen meldden droeg vrijwel niemand een vuurwerkbril. Mogelijk had daardoor dertig procent van alle slachtoffers oogletsel, het meest voorkomende letsel na brandwonden. De verwondingen varieerden van kruit in de ogen en eerstegraads brandwonden tot blinde en verwijderde ogen.

Waarom is vuurwerk slecht voor het milieu?

Knalvuurwerk bestaat vooral uit buskruit, en bij het afsteken ervan komt voornamelijk koofstofdioxide (CO2) en stikstof (N2) vrij. Omdat het bij knalvuurwerk om kleine hoeveelheden gaat, is het afsteken ervan minder schadelijk voor het milieu dan siervuurwerk.

Hoeveel slachtoffers met brandwonden kwamen in 2018 naar spoedeisende hulp?

Er vielen bijna 1300 gewonden, van wie 385 op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandden. Vorig jaar vielen er bijna 1200 gewonden. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Hoeveel oogletsel door vuurwerk?

Deze jaarwisseling hebben 168 mensen oogletsel aan één of beide ogen door vuurwerk opgelopen, 36 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Hoeveel mensen in ziekenhuis door vuurwerk 2019?

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn 385 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor vuurwerkletsel. Hiervan waren 101 slachtoffers jonger dan 15 jaar.

Hoeveel mensen zijn vorig jaar gewond geraakt met het afsteken en of kijken naar vuurwerk?

Het aantal slachtoffers is wel fors minder dan vorig jaar. Toen raakten in totaal 1285 mensen gewond, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Precies 385 mensen raakten tijdens die jaarwisseling zo zwaar gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten. Dit jaar waren dat 108 slachtoffers.

Wat doet vuurwerk met het milieu?

Door het afsteken van vuurwerk komen zware metalen en chemische stoffen in lucht, bodem en grondwater terecht. In illegaal vuurwerk kunnen zeer schadelijke stoffen zitten, zoals cadmium en perchloraat. Ook zit in illegaal vuurwerk meer buskruit.

Hoe vervuilend is vuurwerk voor het milieu?

Boosdoeners zijn de zware metalen in vuurwerk: barium, antimoon en strontium, die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. En koper, dat bij te hoge concentraties giftig is voor het waterleven. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling.

Welke gevolgen heeft het afsteken van vuurwerk?

Vuurwerk is vaak mooi, maar het afsteken ervan brengt gevaren met zich mee. Elk jaar weer gebeuren er ongelukken waarbij de vingers, de handen, de ogen en het hoofd de meest getroffen lichaamsdelen zijn. Minder bekend is dat vuurwerk ook de oren tijdelijk of soms zelfs blijvend kan beschadigen.

Share this post