Lifehacks

Hur virka grytlapp?

Hur virka grytlapp?

Metod

 1. Slå upp 27 lm + 1 lm till att vända med. Alle varv vänds med 1 lm.
 2. Virka 1 fm i varje maska (27)
 3. Virka *1 fm, 1 bm* upprepa till du har 1 maska kvar.
 4. Upprepa varv 2 och 3 till grytlappen är kvadratisk (13 x 13 bubblor)
 5. Härefter virkas en kant.
 6. Virka en grytlapp mer och fäst ändarna.

Hur många maskor grytlapp?

Till de mindre grytlapparna är det stickor 6 och 22 maskor. Stickningens uppsving har inte bara ökat mängden garner utan utbudet av stickor och virknålar har också exploderat. I dag kan stickor kosta allt från 19 kronor paret till 150 kronor paret.

Vilket garn används till grytlappar?

Att undvika syntetgarn handlar alltså inte om någon övertro på Naturen. Det är det faktum att de bara blir brända och inte alls smälter som gör att garn av ren bomull, lin eller ull är så bra för hem-maskade grytlappar.

Hur virkar man Dubbelvirkning?

Så här virkar man dubbelvirkning: Lägg upp det antal lm som man vill ha, 30-35 lm är lagom till en en grytlapp kanske. Andra varvet: virka fm i den bakre maskbågen. Virka fm i det närmaste varvets bakre maskbåge och även ner i maskbågen på det föregående varv.

Vad kan man virka som nybörjare?

Bomullsgarn är lämpligt till din första disktrasa, efter hand kan du börja laborera med andra garner som bambu och lin. Börja med att träna på grundmaskorna; luftmaskor (lm) och fasta maskor (fm). Med enbart luftmaskor och fasta maskor kan du göra din första disktrasa.

Vad är Dubbelvirkning?

När du dubbelvirkar får du ett tjockt och härligt resultat – perfekt till grytlappen så du inte riskerar att bränna dig. Dubbelvirkning ger ett stilrent och modernt resultat. De första varven kan vara lite knepiga att få till, men sedan flyter handarbetet på.

Hur stor är en grytlapp?

Färdigt mått: Ca 20 x 20 cm.

Vad heter de olika maskorna när man stickar?

 • Resårstickning: 1 rm, 1 am. Sticka resår är ett bra sätt att bekanta sig med skillnanden mellan räta och aviga maskor.
 • Slätstickning. Valfritt antal maskor.
 • Resårstickning: 2 rm, 2 am. Jämt maskantal som du kan dela med 4 maskor + 2 extra.
 • Mosstickning.
 • Rätstickning.
 • Ränder i rätstickning.

Vilket garn till mössa?

Ull är särskilt bra till halsdukar och mössor, eftersom de håller temperaturen och samtidigt låter din hud andas. Det kan dessutom uppta en viss del av fukten från din kropp utan att bli vått och obehagligt att ha på sig. I motsats till bomull, som suger åt sig vattnet och akryl som stöter ifrån sig det.

Vilket garn till filt?

För att sammanfatta påverkar både storleken på filten och vilket garn man använder hur mycket garn som behövs till babyfilten. Jag rekommenderar att du använder bomullsgarn eller ullgarn till en babyfilt då de suger upp fukt, andas och är mycket slitstarkt.

Hur man gör en fast maska?

Fastmaskor virkas genom att sticka virknålen genom maskan, slå om garnet om virknålen och dra den nya öglan igenom maskan. Det är nu två öglor på virknålen. Slå om garnet igen och dra igenom båda öglorna. Du har nu virkat en fastmaska.

Vad behöver jag för att börja virka?

Det viktigaste man behöver för att börja virka är såklart en virknål och garn. Det går bra med vad som helst när du vill öva lite. Men ska du lära dig att få ett fint resultat bör garnets tjocklek vara överens med virknålens grovlek.

Share this post