Other

Doen in het Gronings?

Doen in het Gronings?

Drinken en dronken Als je dat lang genoeg doet, word je dronken en dronken is in het Gronings doen. Het woord doen komt volgens Schreiber van het Nedersaksische woord dunen. Dat betekent het opzwellen van het aangezicht. De term stormdronken wordt in het Gronings ook wel ‘din en doen’ genoemd.

Wat is het Gronings woord voor Sellingen?

Sellingen = Sellingen (Gronings: Zèlng) is een dorp in de gemeente Vlagtwedde van de Nederlandse provincie Groningen.

Wat is lieverd in het Gronings?

‘Tudebekje’ is een koosnaam, voor je schatje, lieveling of lieverd.

Wat is Proost in het Gronings?

Uitgaan!

Nederlands Versimpeld Gronings
Proost! Prut!
Wie heeft er nog geld? Wel het nog sint’n?
Wat is het druk! Wat’n drokte!
Wat zie jij er leuk uit Wat zugst doe d’r schier oet

Hebben in het Gronings?

De meervoudsvorm wordt in het Gronings dus gemaakt door -en of -n erachter te plakken. Dit is een kenmerk dat het Gronings, net als het verwante Oostfries, onderscheidt van de andere Nedersaksische dialecten. In het Drents bijvoorbeeld zegt men wiej hebt (wie hebben) en iej bint (ie binnen).

Waarom in het Gronings?

noar stad tou goan/bin noar stad tou – naar de stad (Groningen)gaan, ben naar de stad. Om toch! – daarom! (nietszeggend antwoord op vraag met “waarom”, vergelijkbaar met “omdat ik het zeg!”)

Hoe schrijf je Groningen in het dialect?

Gronings (Gronings-Oostfries, Grunnegs, Grönnegs) is een verzamelnaam voor een aantal variëteiten van de streektaal Nedersaksisch die in en rond de Nederlandse provincie Groningen wordt gesproken.

Wat is oma in het Gronings?

Hoe noemt u opa en oma in het Gronings? Annie Drenth-Sterenborg en 13 anderen vinden dit leuk. opoe en opa . Opa en Opoe.

Hebben Gronings?

De meervoudsvorm wordt in het Gronings dus gemaakt door -en of -n erachter te plakken. In het Drents bijvoorbeeld zegt men wiej hebt (wie hebben) en iej bint (ie binnen). Dit verschijnsel is een overblijfsel uit het Fries.

Wat betekent mien wicht?

wicht , wicht , kind van het vrouwelijk geslacht of een ongehuwd meisje tot omstreeks 18 jaren. , Dat wicht is te jong voor dat werk.

Hoe zeg je hallo in het Gronings?

klik op de -icoontjes bij elke rubriek! Hallo! Moi! Dag!

Is Gronings een taal of dialect?

Helft van de provincie spreekt Gronings Het Gronings is een dialect van het Nedersaksisch en heeft zo’n 310.000 sprekers.

Share this post