Lifehacks

Voiko suussa olla sukupuolitauti?

Voiko suussa olla sukupuolitauti?

Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun limakalvoilla: herpes, kondylooma eli visvasyylä, tippuri, kuppa ja klamydia. Myös HIV ja B-hepatiitti voivat tarttua suun limakalvojen kautta. Sukupuolitaudit aiheuttavat erilaisia oireita. Tauti voi olla myös vähäoireinen tai oireeton.

Miten klamydia hoidetaan suusta?

Jos suuoireiden taustalla on sukupuolitauti, tippuri, kuppa ja klamydia hoidetaan laajakirjoisilla antibiooteilla, jolloin myös suuoireet paranevat. Tautien leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää hoidattaa myös kumppani, jolta on saanut tartunnan.

Mitä oireita sukupuolitaudeista voi tulla?

Oireita voivat olla kirvely virtsatessa tai tihentynyt virtsaamistarve, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuumeilu. Seksitauti voidaan todeta yleensä laboratoriotutkimuksin.

Voiko sukupuolitauti oireilla heti?

Klamydia ja tippuri aiheuttavat kirvelyä virtsatessa ja vuotoa virtsaputkesta. Jos ne oireilevat, oireet tulevat nopeasti, viikossa, parissa.

Voiko olla sukupuolitauti jos ei ole ollut yhdynnässä?

Kondomia on kuitenkin käytettävä yhdynnän alusta loppuun asti, myös suuseksissä ja anaaliseksissä. Aina kondomi ei suojaa täysin, papilloomavirukset ja herpesvirukset voivat siirtyä myös iholta iholle vaikka kondomi olisikin käytössä. Mikäli et ole koskaan harrastanut seksiä, et voi myöskään olla seksitaudin kantaja.

Voiko Klamydia tarttua saunan lauteilta?

Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Ne eivät tartu halatessa, kätellessä, ruokailuvälineistä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä.

Voiko sukupuolitauti parantua itsestään?

Klamydia ei korjaannu itsestään, vaan sen hoito vaatii aina reseptilääkityksen. Hoitona käytetään suun kautta otettavaa antibioottia, tavallisesti kerta-annoksena. Yleisimmin käytetty antibiootti on atsitromysiini. Sisäsynnytintulehduksen hoitoon vaaditaan pidempi, yleensä noin kahden viikon lääkekuuri.

Mistä tietää onko seksi tauti?

Valtaosa kaikista seksissä tarttuvista taudeista on täysin oireettomia. Kuitenkin esimerkiksi tihentynyt virtsaamistarve, lisääntynyt valkovuoto, alavatsakivut, ylimääräiset veriset vuodot sekä alapään rakkulat, syylät tai haavaumat voivat kieliä tartunnasta.

Milloin sukupuolitaudin oireet alkaa?

Mikäli oireita ilmaantuu, ne tulevat noin 1 -3 viikon päästä tartunnasta. Vaikka oireita ilmaantuisi, ne ovat usein lieviä ja ohimeneviä, minkä vuoksi tautia on usein vaikea tunnistaa.

Voiko klamydian oireet alkaa heti?

Klamydian ”itämisaika” tartunnasta oireisiin on 10–14 vuorokautta. Tavallisin ilmenemismuoto on kohdunkaulan tulehdus (servisiitti), joka on usein oireeton. Oireina voi esiintyä poikkeavaa valkovuotoa, virtsakirvelyä ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa (ks. Välivuodot).

Miten sukupuolitauti ilmenee?

Vain osalla tartunnan saaneista on oireita: miehillä kirvelyä, virtsaamistarpeen tihentymistä ja märkäistä vuotoa virtsaputkesta ja naisilla virtsaamisvaivoja, lisääntynyttä valkovuotoa ja alavatsakipuja. Nielun tartunnoissa saattaa esiintyä kirvelyä suussa ja kurkkukipua, peräsuolen infektiossa limaista vuotoa.

Voiko minulla olla Seksitauti?

Voinko kantaa seksitautia tietämättäni? Kyllä. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia tai niiden oireet voivat olla vähäisiä.

Milloin sukupuolitauti oireilee?

Sukupuolitauti ei oireile välittömästi, vaan vasta taudille ominaisen itämisajan jälkeen. Nielussa sijaitseva tippuri-infektio saattaa aiheuttaa potilaalle kurkkukipua sekä imusolmukkeiden turpoamista. Suussa voi tällöin esiintyä kirvelyä ja nielurisoihin saattaa kertyä märkää.

Mikä ovat sukupuolitautien oireet?

Sukupuolitautien oireet ja tutkiminen. Yleisimmät sukupuolitaudin oireet ovat kirvely virtsatessa, poikkeava vuoto virtsaputkesta, haavaumat sukuelinten alueella sekä myöhemmin myös alavatsakivut. Sukupuolitaudit voivat olla myös täysin oireettomia – HIV jopa vuosien ajan.

Miten hakeutua sukupuolitautitesteihin?

Mikäli on ollut tilapäisessä ja suojaamattomassa seksisuhteessa, on hyvä hakeutua sukupuolitautitesteihin. Jos selkeää oireilua esiintyy, tulisi lääkäriin mennä muutaman päivän sisällä. Ulkomailla harrastettu suojaamaton seksi lisää erityisesti sukupuolitautien mahdollisuutta.

Miksi sukupuolitaudit ovat oireettomia?

Kuten mainuttu yllä, monet sukupuolitaudit ovat oireettomia, mikä tarkoittaa, että bakteeri, virus tai loinen voi elää kehossa ilman oireiden aiheuttamista. Tästä syystä on tärkeää käydä testeissä säännöllisesti, jos harrastat suojaamatonta seksiä.

Share this post