Other

Welke boom kan goed in schaduw?

Welke boom kan goed in schaduw?

Heesters en bomen voor schaduw

 • Abies-soorten (zilverspar)
 • Acer palmatum (Japanse esdoorn)
 • Amelanchier arborea (krentenboompje)
 • Aucuba (broodboom)
 • Camellia japonica.
 • Cornus florida (Amerikaanse kornoelje)
 • Fagus (beuk)
 • Fatshedera x lizei (NB: matig winterhard)

Welke boom tegen schutting?

Notenbomen zijn in de regel te groot, maar fruitbomen passen perfect. Zeker als je er een aantal naast elkaar zet, kun je met het bladerdek dat ontstaat de inkijk in de tuin verminderen. Naast fruitbomen zijn ook leibomen ideaal voor mensen die niet te veel ruimte op willen offeren aan een boom.

Welke boom is geschikt voor een kleine tuin?

Meest geschikte bomen voor kleine tot middelgrote tuinen

 • Parrotia persica (persisch ijzerhout)
 • Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ (bolacacia of kogelacacia)
 • Catalpa bignonioides ‘Nana’ (bolcatalpa of trompetboom)
 • Amelanchier laevis ‘Ballerina’ (Krentenboompje of Rotsmispel)

Welke bomen passen bij elkaar?

Een aantal boomsoorten komen meer tot hun recht als ze met meerdere bomen in de tuin staan. Bij sommige bomen is het leuk om van 1 type meerdere dezelfde te nemen. Zorg wel dat wanneer je meerdere bomen in de tuin plant er voldoende ruimte tussen de bomen is, want anders zullen de bomen in elkaar gaan groeien.

Welke heester in de schaduw?

Mogelijkheden volop!

 • Struiken voor in de schaduw.
 • Berberis (Zuurbes)
 • Camellia (Camelia)
 • Hydrangea (Hortensia)
 • Juniperus (Jeneverbes)
 • Mahonia (Mahoniestruik)
 • Pieris.
 • Prunus (Laurierkers)

Welke boom als Dakboom?

De dakplataan (Platanus acerifolia) is veruit de bekendste dakboom, en een van de aangenaamste bomen om onder te zitten bij heet weer. Met zijn grote, frisgroene, ingesneden bladeren zorgt hij voor een aangename schaduw en een zuiderse sfeer.

Welke boom als Leiboom?

Er zijn talloze boomsoorten die als leiboom kunnen worden toegepast, de twee meest gebruikte soorten zijn de leilinde en de plataan. Ze worden vaak toegepast als afscherming omdat het snelle groeiers zijn die veel zijtakken vormen waardoor je al snel een dichte begroeiing hebt met veel privacy.

Welke boom groeit langzaam?

Een langzaam groeiende zuilboom is de Prunus serrulata ‘Amanogawa’, een Sierkers met verticale takken, een volle witroze bloei in het voorjaar en met hele fraaie geel-rode herfsttinten. De zuilamberboom, Liquidambar styr. ‘Slender Silhouette’ heeft prachtige blad en herfstkleuren en de zuilbeuk, Fagus sylv.

Kan je een judasboom klein houden?

Snoei aan het begin van de zomer dood en beschadigd hout weg. ‘Volgroeide’ bomen stellen geen speciale eisen aan de snoei, bovendien is snoeien dan eigenlijk overbodig, tenzij moet worden verjongd. In dat geval kunnen de takken tot even boven de grond worden weggezaagd.

Welke bomen doen het goed in Nederland?

In dit project zijn o.a. de volgende producten gebruikt:

 • Veldesdoorn, Spaanse aak. Acer campestre.
 • Haagbeuk. Carpinus betulus.
 • Tamme Kastanje. Castanea sativa.
 • Plataan. Platanus x hispanica / Platanus acerifolia.
 • Krentenboompje, hoogstam. Amelanchier lamarckii.
 • Moeraseik.
 • Valse Christusdoorn ‘Sunburst’
 • Oostenrijkse Den.

Welke bomen kunnen tegen harde wind?

Scherm je tuin af met hagen van taxus, haagbeuk, hulst, laurierkers of zuurbes (Berberis), een stevige schutting begroeid met klimop of met struiken en bomen die van oudsher als windsingel rond boerenerven worden geplant, zoals hazelaar, Gelderse roos, vlier, lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, eik, esdoorn en zwarte els.

Share this post